Så väljer du inredning till din restaurang – stor guide

Vi går igenom

Vi går igenom

Att skapa en riktigt bra gästupplevelse är avgörande för att driva försäljningen i din restaurang. Inredningen har stor betydelse för gästupplevelsen och kan vara skillnaden mellan en återkommande gäst och en gäst som aldrig kommer tillbaka. Men hur bestämmer man stil och inredning när man ska starta en restaurang? Läs vår omfattande guide som hjälper dig att hitta och välja den bästa inredningen till din restaurang!

Förstå din målgrupp

Innan du börjar välja restauranginredning är det viktigt att förstå din målgrupp. Genom att anpassa inredningen efter olika målgrupper kan du skapa en mer inbjudande och attraktiv atmosfär. Här är några exempel på olika målgrupper och hur du kan tänka kring inredningen för dem:

  • Unga och trendmedvetna gäster: En modern och stilren design med minimalistiska möbler och trendiga färgpaletter skapar en urban och sofistikerad känsla.
  • Familjer: Robust, lättstädad och bekväm inredning med ljusa och glada färger kan vara en välkomnande atmosfär för både barn och vuxna. Restaurangporslinet bör inte vara av omtåliga material. 
  • Affärsmän och affärskvinnor: Sofistikerad inredning med högkvalitativa material främjar konversationer och arbetsmöten. Kanske behöver borden stå lite isär så att man kan prata ifred? 
  • Strandbesökare: En bohemisk stil med naturmaterial och havsinspirerade element skapar en lätt och luftigt strandatmosfär.
  • Sportintresserade: En ledigare och mer avslappnad inredning med flera TV-skärmar och sportrelaterade dekorationer kan ge energi.
  • Konst- och kulturintresserade: Kreativ och konstnärlig inredning med unika konstverk och inspirerande miljöer lockar kulturintresserade gäster.

Genom att anpassa inredningen efter den specifika målgruppen kan du skapa en restaurangmiljö som inte bara är inbjudande och bekväm, utan också lockar rätt typ av gäster och uppfyller deras förväntningar.

Personer som sitter vid ett bord och har bokat via ett bordsbokningsssytem

Planera restaurangens utseende

För att kunna ta fram bästa möjliga design till din restaurang krävs planering. Du behöver hitta en balans mellan ett snyggt utseende och att kunna maximera sittplatser samt säkerställa att gäster och personal kan röra sig bekvämt. Hur många gäster ska restaurangen kunna ta emot? Tänk på hur besökare och personal kommer att röra sig i lokalen och se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan borden för servering och att ingångar och utgångar är lättillgängliga.

Genom att till exempel ha möjligheten att ändra ett bord för fyra till två bord för två kan du öka intäkterna per stol. En restaurangs intäkter per stol är ett viktigt nyckeltal som kallas för RevPASH.

För att minimera antalet “dåliga bord”, det vill säga bord som till exempel ligger i nära anslutning till entrén, köket eller badrummet, kan det vara smart att provsitta alla platser. På så sätt har du satt dig in i dina gästers kommande upplevelse, och kan göra det så bra som möjligt för varje person.

Hämta inspiration till restauranginredningen

Att hitta rätt inspiration kan hjälpa dig att skapa en unik atmosfär. Sök efter inspiration till restauranginredningen på nätet, i inredningsmagasin och på sociala medier och besök andra restauranger för att se hur de har gjort med inredningen. Ett exempel på en restaurang som satsat på ett unikt utseende är den exklusiva franska restaurangen Le Rouge i Stockholm där all inredning går i rött och guld.

Den inspiration som du sedan har samlat på dig kan du använda för att skapa en moodboard. En moodboard kan hjälpa dig att hitta den rätta känslan som du vill förmedla med din inredning. 

Du kan också fundera på vad du ska ha på väggarna. Dekorationer och konstverk ger din restaurang personlighet och karaktär. Restaurangen Sketch i London brukar ibland kallas “världens mest instagrammade restaurang”, och har gjort sig känd för just sin eklektiska inredning, där varje rum har en helt egen stil.

Resturang med vacker inredning och några personer som sitter vide ett bord i restaurangen

Välj rätt restaurangmöbler

Restaurangmöbler är en stor investering och påverkar både estetik och funktionalitet i din restaurang. Möblerna ska inte bara se bra ut utan också vara bekväma och praktiska.

Tänk på att välja hållbara material som tål slitage och som är lätta att rengöra när det kommer till restaurangbord och stolar. Trämöbler kan ge en varm och inbjudande känsla medan metall och glas skapar en modern känsla. En restaurang med soffor kan skapa extra komfort och bidra till en lyxigare känsla. Om din restaurang har en bar, se till så att barinredningen är både inbjudande och funktionell. Barstolar behöver både vara bekväma och i rätt höjd för baren.

Att köpa begagnade restaurangmöbler kan vara ett både miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ. Besök köp-och-säljgrupper på Facebook, Marketplace, Blocket, Tradera eller andra auktionssidor. Kontrollera så att det inte finns några skador eller slitage på de begagnade möblerna som kan påverka deras funktion eller utseende. Om du hittar begagnade möbler som passar din stil men behöver lite kärlek kan du renovera dem. Med ny färg eller ny klädsel kan möblerna enkelt få nytt liv.

Storkök och restauranginredning

Restaurangkökets placering och inredning är lika viktigt som själva matsalen. Det är därför viktigt att planera köket så att arbetsflödet blir så smidigt som möjligt. Du behöver även se till så att det finns tillräckligt med arbetsytor och att utrustningen är lättillgänglig. Ett tips är att endast välja hållbara och lättstädade material som rostfritt stål eftersom det är både tåligt och hygieniskt.

Investera i utemöbler

Om din restaurang har en uteservering är det viktigt att investera i högkvalitativa utemöbler. Utemöblerna till restaurangen bör bestå av material som är lätta att underhålla och som kan stå emot olika väderförhållanden, såsom aluminium, plast eller behandlat trä. Möblerna bör också vara lätta att flytta och anpassa efter väder och gästernas behov.


Glöm inte bort att planera även för personalens flöde på uteserveringen. För att undvika extra spring mellan restaurangen och uteserveringen finns det lösningar som beställningsappar eller mobila kassasystem. Personalen kan med sådana spara upp till 15 minuter av sitt arbete varje timme.

En uteservering på en resturang med vita bord och stolar

Designa en inbjudande meny

Designen på restaurangens meny är också en del av din inredning och bör inte underskattas. En väldesignad meny kan förbättra gästupplevelsen och hjälpa till att driva försäljningen. På Pinterest finns mycket inspiration från andra menyer, och du kan även göra en egen i verktyg som exempelvis Canva. Anpassa menyns design till resten av din restauranginredning och använd färger och element som kompletterar den övergripande stilen.

En restaurang meny som en person håller i och kollar på. Mitt emot personen som håller menyn sitter en annan person i prickig skjorta

Välj arbetskläder som matchar inredningen

När det gäller arbetskläder till personalen i en restaurang är det viktigt att tänka på flera faktorer. Först och främst ska kläderna vara bekväma och funktionella, gjorda av material som andas och som är lätta att röra sig i. Hygien är också avgörande; arbetskläderna bör vara enkla att tvätta och motståndskraftiga mot fläckar. Tänk även på att spegla din restauranginredning i arbetskläderna, vare sig det är en elegant fine dining-restaurang eller en avslappnad bistro. Enhetliga och stiliga kläder bidrar till ett professionellt intryck och stärker restaurangens varumärke. Genom att balansera funktion och estetik kan du säkerställa att personalen både trivs och ser representativ ut.

3 tips på restauranger som är kända för sin inredning och design

1. Noma (Köpenhamn, Danmark)

Noma i Köpenhamn, Danmark, är känd för sin minimalistiska och nordiskt inspirerade restauranginredning i material som trä, sten och läder. Köksmästaren med team fokuserar på att skapa rätter som är i harmoni med säsongens råvaror och lokal miljö, och denna filosofi återspeglas i restaurangens design.

2. Tattu (Manchester, England)

Tattu kombinerar modern asiatisk mat med en iögonfallande inredning. Mest känd är den konstgjorda körsbärsträdgården som hänger över borden i matsalen.

3. Ithaa Undersea Restaurant (Maldiverna)

Undervattensrestaurangen Ithaa Undersea Restaurant på Maldiverna har blivit ett populärt resmål för turister från hela världen. Belägen fem meter under havsytan erbjuder restaurangen en panoramavy av det omgivande korallrevet, vilket skapar en känsla av att äta i en undervattensvärld.

Lycka till med restauranginredningen och din nya verksamhet!

Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy

Fler artiklar från Onslip

Få en offert

* Obligatoriskt fält. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy