Vad är inlösenavtal?​

Inledning

Alla som använder en kortterminal för att ta emot kortbetalningar och kontaktlösa betalningar måste ha ett inlösenavtal. Utan ett inlösenavtal kan nämligen inte transaktionerna genomföras. Det är inlösenavtalet som ser till att kortterminalen fungerar och att pengarna dras från kundens konto och förs in på ditt företagskonto. 

Det är även inlösenavtalet som reglerar hur mycket pengar du måste betala för varje transaktion. Det är nämligen så att varje transaktion kommer med en avgift som är procentuellt baserad på det belopp kunden betalar.

Det finns olika typer av inlösenavtalsmodeller. De ser ut enligt följande:

Modell 1: Du betalar en viss procent på din omsättning i transaktionsavgift. Om din avgift är på 2 % och kunden betalar 500 kr så blir din transaktionsavgift 10 kr.

Modell 2: Du betalar en fast avgift + en procent av omsättningen. Denna procent är då lägre än i modell nummer ett. Om din fasta avgift är 8 kr och din transaktionsavgift är 1 % av det totala beloppet får du då betala 13 kr om din kund betalar 500 kr. (Den fasta avgiften är dock vanligtvis månatlig och ej per transaktion).

Det är dock inte givet att modell två är billigare än modell ett, det kan nämligen även vara tvärt om. Allt beror på vilken typ av avtal du erbjuds från inlösenleverantören. Det är därför bra att jämföra olika leverantörers erbjudanden och priser för att få ett så förmånligt avtal som möjligt med låga avgifter. Genom att välja rätt avtal kan du nämligen spara tusentals kronor om du har ett företag med hög omsättning och många transaktioner. Läs vår inlösenguide och få tips om hur du kan få ett så förmånligt avtal som möjligt.

Genom att välja rätt avtal får du mer pengar över, vilket innebär en högre vinst i företaget. Inlösenavtalet är därför som med allt annat i företaget, det ska väljas med stor omtänksamhet.

Vad är inlösenavtal
hur-fungerar-ett-inlösenavtal

Hur fungerar ett inlösenavtal?

Ett inlösenavtal reglerar hur stor avgift du får betala för varje transaktion. Inlösenavtalet tar ut en avgift per transaktion och kan därmed ses som en obligatorisk kostnad för ditt företag. Det är en obligatorisk kostnad då du som företagare inte kan ta emot kortbetalningar utan att först teckna ett inlösenavtal.

I korthet kan man säga att det är inlösenavtalet som ser till att kundens betalning hamnar på ditt konto. Det är dock lite mer krångligt än så. Din kortterminal som kunden använder för att betala sin vara eller tjänst bör vara kopplad till ditt kassasystem. Det är kassasystemet som vet vad som ska betalas och som du använder för din bokföring. Läs mer om kassasystem här.

När kunden använder kortterminalen för att betala, antingen genom att stoppa i sitt kort eller kontaktlöst, så kommer terminalen att kontakta en server hos den leverantör som du har ditt inlösenavtal med. Denna server kallas för betalväxel och här finns ditt inlösenavtal för Visa och MasterCard. Via betalväxeln så förs pengarna över från kundens konto till ditt företagskonto och därmed har du fått betalt. Läs mer om kortterminaler här.

Utan ett inlösenavtal så finns det alltså ingen betalväxel som din enhet kan kontakta och därmed kan inga pengar föras över. Du betalar alltså en transaktionsavgift för att du ska kunna använda servern och få pengarna överförda från kundens konto till ditt.

Ett inlösenavtal reglerar transaktionsavgiften. Det reglerar även andra uppgifter som det avtalats om, bland annat omsättningskrav. Ju högre omsättning ditt företag har desto bättre avtal kan du förhandla dig till. 

När kostar ett inlösenavtal pengar?

Det finns två olika sorters inlösenavtal. En modell där du enbart betalar pengar då du använder inlösenavtalet, alltså per transaktion, och en modell där du både betalar en fast månadsavgift samt per varje transaktion du genomför.

När du jämför olika inlösenavtal kommer du att se vilken modell som passar dig bäst. Om du har ett relativt nytt företag kan det vara svårt att uppskatta hur många transaktioner du kommer att genomföra varje månad, medan äldre företag har en klar uppfattning om det.

Det kan vara en fördel att ha en fast månadsavgift för ditt inlösenavtal då du varje månad har en fast kostnad att rätta dig efter. Dessutom får du då en lägre procentuell transaktionsavgift. Ett inlösenavtal kan kosta runt 100 kr per månad och är således en fast, löpande avgift. Det är dock inte den fasta avgiften som är den väsentliga utan det är själva transaktionsavgiften som avgör hur dyrt det kommer att bli för dig med ett inlösenavtal.

Du kan få betala allt mellan 0,5 procent till 8 procent i transaktionsavgift. Det är en mycket stor procentuell skillnad även för mindre summor. 1 % av 500 kr är endast 5 kr, medan 8 % av 500 kr är hela 40 kr.

Den procentuella avgiften kan variera beroende på vilket kort det är som används. Det kan nämligen vara olika kostnader för debetkort, kreditkort och utländska kort. Om ditt företag redan är igång är det därför smart att kika på vilken typ av kort dina kunder oftast använder för att se vad de olika varianterna kommer att kosta dig.

När-kostar-ett-inlösenavtal-pengar
är-det-bara-banker-som-har-inlösenavtal

Är det bara banker som har inlösenavtal?

Det är inte bara banker som har inlösenavtal, det finns nämligen många olika leverantörer i Sverige som du kan använda dig av. Många leverantörer erbjuder dig dessutom inte bara ett inlösenavtal, utan de erbjuder dig även att hyra en kortterminal av dem. Det är en smart funktion då inte alla kortterminaler passar med alla inlösenavtal.

Bland de leverantörer du kan välja mellan finns Babs, Nets, Ayden och Bambora. Du kan även ha en bank som inlösenavtalsleverantör och då finns bland annat Swedbank och Handelsbanken. Det finns många tjänster på nätet som hjälper dig att hitta det bästa avtalet och förhandla fram de lägsta priserna.

De flesta leverantörer erbjuder samma stabila tjänster, det som varierar är priserna. En leverantör kan vara det billigaste alternativet för ett företag men dyrare för ett annat. Det är viktigt att ditt inlösenavtal alltid har täckning för dina kunders betalningar och att du snabbt får pengarna insatta på ditt eget konto. De vanligaste korten som inlösenavtalen erbjuder är Visa och MasterCard. Tänk dock på att det kan finnas kunder som hellre vill betala med andra kort, till exempel American Express. Om du ofta har denna typ av kunder gäller det att ditt inlösenavtal accepterar även andra korttyper än bara de två vanligaste.

Vad är skillnaden på inlösenavtal och kortinlösen?

Kärt barn har samma namn och det gäller även för inlösenavtal. Kortinlösen, kortinlösenavtal och inlösenavtal är nämligen alla samma namn på en och samma sak. Du behöver alltså inte känna dig orolig om du stöter på olika namn då varje enskild leverantör själva väljer vad de vill kalla den tjänst de erbjuder. Inlösenavtal är dock det namn du oftast kommer att stöta på.

För att teckna ett inlösenavtal, eller ett kortinlösen, måste du kontakta den leverantör eller bank som du vill samarbeta med. Detta så att du kan teckna avtalet. Därefter brukar det ta upp till fem dagar innan du kan använda inlösenavtalet och börja ta emot betalningar. För att använda ditt kortinlösenavtal gäller det att du har en kortterminal som är kompatibelt med avtalet. Se därför till att inte teckna något avtal utan att vara säker på att din befintliga kortterminal är kompatibel.

Om du däremot väljer att hyra en kortterminal från leverantören så är du alltid helt säker på att inlösenavtalet fungerar med den kortterminal du hyr.

Tänk på att ditt inlösenavtal och din kortterminal finns till både för dig och för din kund. Välj därför ett inlösenavtal och en tillhörande kortterminal som är så enkelt, smidigt och billigt som möjligt. Medan du vill ha så låga transaktionskostnader som möjligt för att få en högre vinst och större chans att överleva som företag så vill dina kunder ha enkla och smidiga betalningar, gärna både med betalkort och med kontaktlösa kort- och Pay-tjänster.

vad-är-skillnaden-på-inlösenavtal-och-kortinlösen

Hur du hittar det billigaste kortinlösenavtalet?

För att kunna spara hundratals och kanske till och med tusentals kronor varje månad på transaktionsavgifter gäller det att välja rätt sorts inlösenavtal och speciellt att välja rätt leverantör. 

Det finns dock riktigt många leverantörer att välja mellan på marknaden så för att kunna hitta det bästa avtalet för just dig så gäller det att göra en noggrann jämförelse. Det du måste ha i åtanke är många olika faktorer. Hur hög är transaktionskostnaden, hur lång är utbetalningstiden, hur lång är avtalets bindningstid, vilken månadskostnad gäller och finns det någon startkostnad? Alla dessa är relevanta frågor du måste kolla upp svaret på när du ska teckna ett nytt inlösenavtal.

Det är alltså inte bara kostnaderna som är viktiga för dig som företagare utan även bindningstid, omsättningskrav och liknande. Kostnaderna och avgifterna är dock en väsentlig fråga och del av avtalet.

För att hitta det billigaste kortinlösenavtalet bör du jämföra olika leverantörers erbjudande. Nöjd dig dock inte enbart med att jämföra, många är nämligen öppna för att förhandla om avgifterna. Kontakta de olika leverantörerna för att förhandla om hur låga avgifter de kan ge dig. Ju högre omsättning du har desto lägre transaktionskostnader kan du ofta förvänta dig.

För att få lägre transaktionskostnader kan du även fundera på att använda dig av modell nummer två där du betalar en månatlig avgift. Det bästa är att räkna på de olika erbjudandena och se vad du tjänar mest på. Allt är nämligen beroende på det antalet transaktioner du utför varje månad samt vilken slags kort dina kunder använder mest.

Kontakta helt enkelt alla möjliga leverantörer och be om en offert. Det är alltid steg ett på jakt efter ett nytt inlösenavtal. Du kan antingen vända dig direkt till en bank eller till en annan leverantör. Genom att vända dig till en leverantör som erbjuder såväl kassasystem och kortterminal som inlösningsavtal så får du det enklaste och smidigaste alternativet.

Onslips duktiga rådgivare som hjälper alla våra kunder att hitta rätt kassasystem och betallösning för våra kunder behov

Vill du ha fler tips och råd?

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur Onslip kan förenkla din vardag. Eller ring oss på tel 0500-600111

* Obligatorisk uppgift. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy

Fler artiklar från Onslip

Om Onslip

Kundnöjdhet på service

0 %

Integrationer i plattformen

0 st

Utvecklare i plattformen

0 st

Antal Partners

0 st

All time Happy Moments

0

Svarstid för 80% supportsamtal inom

0 s

RING SÅ HJÄLPER VI DIG 

Dino Grozdanic

Rådgivare

Telefontider för att komma i kontakt med rådgivare är mellan 09-17 mån till fre.
Rådgivningen är stängd under helg- och röda dagar.

Få en offert

* Obligatoriskt fält. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy