Räkna ut råvarukostnaden i procent
Råvarukostnaden är en av de största kostnaderna för en restaurang och därför är det väldigt viktig att hålla kolla på hur många procent som ska täckas av försäljningen.
Artikeln innehåller
Kalkylator för råvarukostnad
Använd kalkylatorn för råvarukostnad för att räkna ut råvarukostnaden för din restaurang och de maträtter du serverar, eller använd Excel formeln nedan.
Kalkylator för råvarukostnad
Vad är råvarukostnad?
Råvarukostnader och personalkostnader är de två största utgifterna för restauranger och därför viktiga att ha noggrann kontroll över, samt förstå hur du kan sänka dessa kostnader.
Råvaruprocenten, som är råvarukostnaden i procent av omsättningen, visar hur stor andel av omsättningen som går till att täcka råvarorna. Råvaruprocenten kan beräknas per maträtt, på hela omsättningen eller per varugrupp (exempel på varugrupper att beräkna nyckeltalet för är mat, vin, sprit och starköl). Råvarukostnaden innefattar priset på alla råvaror som behövs för att skapa maträtten.
Råvarukostnaden är en central del av restaurangens lönsamhet och påverkar direkt vinstmarginalerna. Därför är det extra viktigt att ha koll på råvarukostnaderna för att veta vilka maträtter som kräver att du ser över ingredienser, inköp eller försäljningspriset.
Hur räknar man ut råvarukostnad?
För att beräkna detta nyckeltalet dividerar man råvarukostnaden med försäljningspriset.
Resultatet visar procentandelen av försäljningsintäkterna som används för att täcka råvarukostnaden. För att räkna ut råvarukostnaden i procent kan man använda denna enkla formel.
(Råvarukostnad / Försäljningspris) x 100= Råvarukostnad (%)
Räkneexempel på råvarukostnad i procent på en maträtt:
Om din restaurang serverar en rätt som har en råvarukostnad på 50 kr och säljer den för 150 kr så är råvarukostnaden 33%. (50 kr / 150 kr) x 100 = 33%
Så tolkar du resultatet
Resultatet i procent visar hur stor del av försäljningen som går till att täcka råvarukostnaderna.
En hög procent visar att en stor del av försäljningen går till att täcka råvarukostnaden för maträtten och indikerar att du bör se över dina inköpspriser eller höja försäljningspriset. Som i räkneexemplet ovan var resultatet 33%, det vill säga att 33% av försäljningspriset går till att täcka råvarukostnaderna. När du har kontroll över dina råvarukostnader blir det lättare att sätta priser med bra marginaler och öka lönsamheten.
Vad är en bra råvaruprocent?
Så sänker du råvarukostnaden
Råvaruprocenten är viktig att kontinuerligt följa upp och hålla under kontroll. Det är avgörande att agera snabbt när du märker att råvarukostnaderna ökar. Två konkreta sätt att hantera detta är att antingen sänka råvarukostnaderna eller höja försäljningspriset. Prishöjningar måste dock göras med omsorg, så att gästerna inte skräms bort av för höga priser. Det finns flera sätt att sänka råvarukostnaderna. Ett effektivt sätt är genom samarbete med samköpsorganisationer, som exempelvis Krogdirekt, som kan hjälpa till att sänka olika kostnader för restaurangen. Förutom samköpsorganisationer finns det också flera åtgärder som du kan vidta på egen hand. Läs våra 5 tips om hur du kan sänka dina råvarukostnader här.
Räkna ut råvarukostnaden i Excel
Det bästa sättet att följa upp råvarukostnaderna i procent och jämföra dem över tid är att använda Excel. Du kan enkelt räkna ut råvaruprocenten för hela omsättningen, specifika varugrupper eller enskilda maträtter. I detta exempel visas hur du beräknar råvaruprocenten per maträtt, men samma Excel-formel kan användas oavsett vad du vill analysera.
Så här ställer du upp tabellen:
- Kolumn A: Maträttens namn
- Kolumn B: Råvarukostnad
- Kolumn C: Försäljningspris
- Kolumn D: Råvaruprocent
I kolumn D använder du formeln =B2/C2 och formaterar sedan cellen som procent. Kopiera formeln nedan och applicera den i din Excel-tabell

Kopier mig och klistra in i Excel
=B2/C2
Fler blogginlägg från Onslip

Vill du ha fler tips och råd?
* Obligatorisk uppgift. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy
Kassapaket
Alla paket inkluderar kostnadsfri tillgång till Onslips uppskattade support, service, och regelbundna uppdateringar av mjukvaran, och Onslips Backoffice med avancerade rapporter.
Allt-i-ett
För dig som bara vill sälja och ta betalt smidigt och prisvärt.
- Onslip kassasystem på Allt-i-ett-kortterminal. Kontrollenhet ingår.
- Standard-X licens med alla kassafunktioner du behöver
- Automatisk bokföring
- Köp loss kortterminal för 3500 kr
- Inlösenavtal fr. 0,99%
Stationärt
För dig som vill ha en stationär kassa med en stor skärm.
- Onslip på iPad för oslagbar prestanda. Kontrollenhet ingår. Stativ tillval.
- Standard-X licens med alla kassafunktioner du behöver
- Automatisk bokföring
- Köp loss kortterminal för 3500 kr
- Kassakopplad kortterminal
- Inlösenavtal fr. 0,99%
Premium
Perfekt för restauranger med bordsservering och bar.
- Onslip på iPad för oslagbar prestanda. Kontrollenhet ingår. Stativ tillval.
- Premium licens med bordskarta, parkera nota, avancerad bong, och mycket mer
- Kassakopplad kortterminal
- Inlösenavtal fr. 0,49%
- * gäller hela första året, därefter ordinarie pris (1200 kr/mån)
Vanliga frågor om kostnad för råvaror
Har du fler frågor? Ring oss på 0500-600 111 så hjälper vi dig
Vad är råvarukostnad?
Råvarukostnad är priset för alla ingredienser som behövs för att skapa en maträtt. Det är ett viktigt nyckeltal som visar hur stor andel av försäljningen som går till att täcka kostnaden för råvaror och påverkar direkt restaurangens lönsamhet och vinstmarginaler.
Hur räknar man ut råvarukostnaden i procent?
Formeln för att räkna ut råvarukostnaden i procent är:
(Råvarukostnad / Försäljningspris) × 100
Till exempel: Om en maträtt har en råvarukostnad på 50 kr och säljs för 150 kr, blir råvarukostnaden 33%. Beräkningen ser ut så här:
(50 / 150) × 100 = 33%
Vad är en bra råvaruprocent för restauranger?
En typisk råvaruprocent för restauranger ligger mellan 25% och 40%. Den exakta procentsatsen beror på restaurangens koncept och typ av mat. Det är viktigt att kontinuerligt följa upp råvaruprocenten och agera snabbt om kostnaderna ökar, antingen genom att sänka råvarukostnaderna eller höja försäljningspriserna med omsorg.